Zuid-Afrika
Door: Lindsey & Yvonne
Blijf op de hoogte en volg Yvonne & Lindsey
14 Februari 2013 | Zuid-Afrika, Johannesburg
Een laatste berichtje vanuit het mooie Zuid- Afrika, want vanmiddag om 10 voor 6 vliegen we al naar Australie. De tijd gaat echt snel, we zijn nu alweer 2 maanden aan het reizen en het Afrika avontuur zit er bijna op. De afgelopen vier weken hebben we door Zuid- Afrika gereisd met de BAZ-Bus, dit is een hopon/hop off bus die je van hostel naar hostel brengt. Een makkelijke en leuke manier van reizen, omdat ze je van bestemming naar bestemming brengen en je een heleboel andere backpackers ontmoet.
De eerste week hebben we samen met Alicia en Erin gereisd. Twee meisjes uit Canada die we hebben leren kennen tijdens de bustour in Afrika. We verbleven een week in Capetown en hebben daar verschillende dingen gedaan: Sunset cruis, winetasting tour en Peninsula tour. Daarnaast zijn we naar Robben eiland geweest en kregen daar een rondleiding door de gevangenis waar Nelson Mandela heeft gezeten. Een townshiptour bracht ons naar district 6, een (sloppen)wijk in capetown waar alleen zwarte mensen leven. We begonnen in een apartheidsmuseum en mochten een kijkje nemen in huizen, een school en een typisch Afrikaanse bier proeven. Natuurlijk zijn we ook de tafelberg opgeweest in capetown, erg mooi uitzicht van bovenaf (foto’s staan op facebook).
Na een week in capetown zijn we met de BAZ-Bus begonnen aan de gardenroute, het eerste deel van de zuidkust van Zuid- Afrika, wat loopt van Mosselbay tot aan Plettenberg Bay. De BAZ- Bus brengt je naar verschillende plaatsen op deze route. Wij zijn naar Oudtshoorn, Wilderness, Knysna en Plettenberg Bay geweest, omdat ons werd aangeraden dat dit wel de mooiste plekjes zijn op de Garden Route. In Knysna zijn we de Cango grotten in geweest en moesten kruipen, klimmen, tijgeren en glijden door hele kleine ruimtes om de mooiste plekjes van de grotten te zien. Erg leuk en spannend om te doen. We hebben een struisvogel farm bezocht en daar op een struisvogel gereden haha. In wilderness hebben we gekanoed en gehiked naar een mooie waterval. Verder was er in Wilderness, Knysna en Plettenberg Bay niet heel veel te beleven, dus hebben we lekker aan het strand gelegen, geshopt en door de stad gewandeld.
De garden Route loopt over in de ‘Sunshine Coast’ van Zuid- Afrika, waar wij onder andere gestopt zijn in de plaatsen The Craggs, Storms River en Port Elizabeth. In the Craggs zijn we naar een ‘cat sanctuary’ geweest, waar je kon wandelen met cheetahs. Helaas was dit volgeboekt en hebben we in plaats daarvan een rondleiding door het park en uitleg over de verschillende wilde katten gekregen. We mochten wel heel dichtbij de katten komen en mooie foto’s maken. We wisten niet dat er zoveel verschillende wilde katten bestaan, het was een interessante ochtend! In the cragss verbleven we op een mooie boerderij/hostel midden in het Tsitsikamma forest. Rondom de boerderij kon je mooi wandelen door het forest en hiken naar een waterval. Vanuit Storms River zijn wij naar het Tsitsikamma National Park geweest. In dit park is het mogelijk een hike te doen, genaamd de ottertrail, van 6 dagen. Helaas hadden wij hier geen tijd voor, maar wij hebben het eerste deel van deze hike gedaan naar een mooie waterval. Het was een tocht met wandelen, klimmen en klauteren over rotsen, heuvels, langs de kust. Erg mooi en leuk om te doen. Na deze drie uur durende hike zijn we verder gelopen naar de Suspension bridge, een houten hangbrug over de Tsitsikamma River die uitmondt in zee. Het was een vermoeiende, maar leuke dag. Het grappige was dat ze in het hostel waar wij verbleven in Storms River foto’s aan het maken waren voor de website. Ze vroegen of wij ook even wilde poseren en dat hebben we dus gedaan. De foto’s krijgen we binnenkort, we zijn benieuwd!
Port Elizabeth is een grote stad, heel anders als de plaatsen waar we hiervoor zijn geweest. We hebben hier gewandeld en een mooie water en lichtshow bekeken.
De kuststreek van Port Elizabeth tot aan Port Edward wordt de wild coast genoemd en we hebben zeker ondervonden, waardoor dit deel van Zuid- Afrika zo wordt genoemd. Dit deel van Afrika is absoluut niet meer westers en veel minder ontwikkeld. De bevolking is voornamelijk zwart en een stuk armer. De natuur is mooi en ongerept! Het strand van Chintsa was prachtig en verlaten! En in Coffee bay zijn we naar ‘hole in the wall’, letterlijk een gat in een stenen muur in zee, geweest en hebben een vier uur durende hike gedaan langs de kust van de wild coast. Dit was letterlijk ‘wild!’, heuvel op, heuvel af en klimmen over rotsen. Was leuk om te doen en we hebben hier ook mooie foto’s gemaakt.
We verbleven twee dagen in Durban, weer een grote, drukke stad. Er is hier veel te doen, maar wij hadden helaas maar 1 dag in Durban omdat we weer door moesten met de BAZ- Bus om op tijd in Johannesburg te kunnen zijn. In Durban zijn we naar het Ushaka Marine Park geweest. Een park met glijbanen, zwembaden en sealife (dolfijnen, zeehonden, penguins, shows en een aquarium). We hebben een poging gedaan om naar het Stadium te lopen, waar nu de Africa cup wordt gehouden, maar het was erg ver lopen dus zijn we maar weer om gedraaid.
De laatste stop voor Johannesburg was Northern Drakensberg, meer landinwaarts. Het hostel ‘amphitheatre’ was mooi, maar dat was ook het enige wat je daar had. Het ligt afgelegen, een beetje in the middel of nowhere, tussen de drakensberg. In drakensberg loopt de tweenahoogste waterval van de wereld, genaamd amphitheatre. Door tijdgebrek konden we hier niet naartoe, maar in plaats daarvan zijn we naar een ander land geweest, namelijk Lesotho. Het is een apart land maar ligt wel in Zuid- Afrika. We hebben een tour met een gids gedaan en bezochten een school, een bierbrouwerij van de lokale bevolking waar we weer bier mochten proeven, een alternatieve dokter en we mochten een typisch afrikaanse maaltijd proeven bij de lokale bevolking. Lesotho heeft erg mooi, ongerepte natuur waar we een hike hebben gedaan van een paar uur. Het was een leuke, interessante dag! Gelukkig waren we net op tijd terug bij de grens, die om 4 uur sluitte. Wij waren er om 5 over 4, maar mochten gelukkig nog terug Zuid- Afrika in haha.
Onze laatste stop in Zuid- Afrika is Johannesburg, een van de gevaarlijkste steden van de wereld zoals iedereen zegt. We werden hiervoor gewaarschuwd en dus zijn we maar twee dagen in ons hostel gebleven en hebben wat dingen geregeld voor Australie en kleren gewassen.
Vanmiddag vliegen we dus naar Australie en komen daar morgen ochtendaan. We zijn allebei erg benieuwd naar Australie en hebben er zin in!
xxxxxxx
14 Februari 2013 - 12:06
Raischa:
Linds! Klink echt geweldig allemaal!! Jullie maken echt de trip van jullie leven en daar ben ik erg jaloers op.. Ik wens jullie heel veel plezier in Australie maar ik denk dat dat helemaal goed gaat komen!
xx -
14 Februari 2013 - 16:04
Ans Hameetman:
Hoi Lindsey en yvonne
Fantastisch wat jullie allemaal meemaken en te zien krijgen!!!
En het klinkt ook heel spannend
In ieder geval heeel veel plezier in Australie
Groetjes Ans -
15 Februari 2013 - 09:37
Wilma:
Zoals iedere reactie is: geweldig wat jullie meemaken. Daar zijn weinig woorden voor nodig.
Wat zo in mij opkomt. Jullie klimmen veel en lopen. Weten jullie wat je voor kleding aan moet doen en hebben jullie speciale schoenen meegenomen of daar aangeschaft? Is het erg warm?
Een goede vlucht en een fijne tijd in Australie. groetjes, Wilma -
18 Februari 2013 - 20:03
Debby Collega Van Yvonne Uit Arnhem:
Hoiiiiiiiiii
Eindelijk je (jullie) verhaal gelezen!! Wat een avontuur!!!! Geweldig!!! Jaloerssssssss!!! Enjoy!!!!
groetjes Debby uit Arnhem!!!